Wat is een SUV auto?

Een SUV auto is een afkorting van een ‘Sports Utility Vehicle’, wat neerkomt op een carrosserie met een verhoogde bodem. Zo’n SUV auto is een ruime auto waar je veel in kwijt kunt. Dit type auto lijkt op een stationwagen en is erg geschikt als familieauto. In de meeste gevallen heeft een SUV een vierwielaandrijving.

File:Volkswagen T-Cross IMG 0352.jpg - Wikimedia Commons
Een voorbeeld van een SUV auto

Het voordeel van een SUV auto is dat je een goed overzicht in het verkeer hebt door de hoge bodem. Het is een comfortabele auto die erg handig is om lange afstanden mee af te leggen. Óók is een SUV geschikt voor off road wegen of terreinwagen.

Een groot nadeel van een SUV auto
Doordat dit carrosserietype vrij hoog is en een relatief zware auto is verbruikt deze auto in vergelijking met andere type auto’s (hatchbacks bijvoorbeeld) veel brandstof.

Veel eigenaren van een SUV auto bestempelen de auto als een blok op de weg. Ze hebben het gevoel dat ze de ‘koning’ van de weg zijn, aangezien ze een goed overzicht hebben en comfortabel zitten.

Verschillende SUV categorieën

Binnen het carrosserietype van een SUV bestaan er nog meer deelcategorieën. In het overzicht hieronder staan deze types beschreven.

  • Een terreinwagen
    Dit betreft bijvoorbeeld een Jeep. Deze auto’s zijn vooral geschikt om als terreinwagen te functioneren. Daarnaast hebben ze een behoorlijk aanzien op de weg door de lompheid van de auto.
  • Een Mini SUV
    Een goed voorbeeld hiervan is een Audi Q1. Dit is een compactere auto die wel een verhoogde bodem heeft. Ik vergelijk het eerder met een verhoogde Audi A3.
  • Medium en Large SUV
    De naam van zo’n SUV zegt eigenlijk genoeg. Om in te spelen op de specifieke wensen van de bestuurders zijn erg veel varianten uitgebracht. Een voorbeeld hiervan is de Audi Q5 en Audi Q7. Waar de Q5 al een aardig grote auto is, overtreft de Q7 dit met een nóg grotere auto.
File:Audi Q7 3.0 TDI quattro S-line (II) – Frontansicht, 3. Januar 2016,  Düsseldorf.jpg - Wikimedia Commons
Een Audi Q7