Wegenbelasting

Wanneer je een auto bezit betaal je wegenbelasting. Deze belasting wordt ook wel motorrijtuigbelasting (MRB) genoemd. Dit zijn kosten die betaald worden aan de overheid zodat je op de openbare weg mag rijden. De kosten van deze belasting hangen af van verschillende factoren: gewicht, leeftijd, woonplaats en mate van vervuiling van het milieu.

Gewicht

Het gewicht van de auto is erg belangrijk voor de bepaling van de hoeveelheid wegenbelasting (MRB). In de weergave hieronder staan de verschillende gewichtsklassen.

Gewichtklassen

Leeftijd

Bij de invloed op de bepaling van de wegenbelasting wordt ook gekeken naar de leeftijd van de auto. Wanneer je bijvoorbeeld de eigenaar bent van een oldtimer van minimaal 40 jaar oud krijg je een vrijstelling van het betalen van wegenbelasting. Er is wel een uitzondering voor bussen en vrachtwagens. Wanneer je kunt aantonen dat je deze 2 vervoersmiddelen niet voor werk gebruikt krijg je deze vrijstelling wel. Ook elektrische auto’s hebben nog een vrijstelling op wegenbelasting, maar daar komt in 2025 verandering in.

Belasting Beelden - Download gratis afbeeldingen - Pixabay

Woonplaats

De provincie waar je woont speelt ook een rol in de bepaling van de hoeveelheid wegenbelasting. In 2019 was de provincie Drenthe aan kop met het hoogste tarief, gevolgd door Zuid-Holland en Groningen.
Maar wie bepaalt de hoogte van deze tarieven? Dat doet de provincie zelf.

Vervuiling van het milieu

Wanneer je auto CO2 uitstoot (zoals benzine of diesel auto) betaal je ook meer wegenbelasting. Voor elektrische auto’s (die geen uitstoot hebben) geldt dus nog een vrijstelling.

Lees hier nog meer artikelen over kosten aan een auto