Tips om brandstof te besparen voor je auto

brandstof besparen

Voor iedere bestuurder is het een fijne meevaller. Brandstof besparen tijdens je rit en dus langer erover doen voordat je weer bij de benzinepomp staat. Je brandstof gaat langer mee door een aantal goede tips: Trap het gaspedaal niet constant in, Rij niet te lang in dezelfde versnelling en goed opletten in het verkeer gaat je zeker helpen om brandstof te besparen. Nog een tip om je benzine of diesel te besparen is om de cruise control wat vaker aan te zetten. Dit scheelt enorm op lange afstanden! Ik ga het je allemaal uitleggen in dit artikel van Fraaiebak.nl!

Tips wat je vooraf kan doen

Het klinkt wellicht als vanzelfsprekend, maar bij het uitzoeken van een nieuwe auto is het aan te raden goed naar het verbruik te kijken. In de praktijk zijn er onwijs veel gevallen dat de koper vooral kijkt naar uiterlijk, vermogen, status etc. Het verbruik van de auto wordt als een secundair iets gezien en meer een zorg voor later. Mijn conclusie voor deze keuzes is simpelweg: dom.

Maar wat is wel verstandig?
Een auto waar veel onderzoek naar gedaan is levert je sowieso meer op dan er geen aandacht aan besteden. Los van dat je meer weet over eigenschappen en het type, leer je er ook nog is van. In de toekomst kom je wellicht voor hetzelfde blok te staan, en dan weet je wat je moet doen. Uiteraard is het ook leuk om alles over je auto te weten, toch?

Op diverse autoverkoopsites zoals Autoscout of Marktplaats kom je in elke auto advertentie informatie tegen over het verbruik. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeldbeschrijving. Bij het kopje ‘milieu’ is het verbruik zichtbaar. Maar waar zie je hoe je brandstof kan besparen voor jouw toekomstige fraaie bak?

Milieu informatie over het verbruik van je auto

Simpele indicator om brandstof te besparen

In bovenstaande afbeelding over het verbruik van je auto zie je een paar gegevens die essentieel zijn om goed in kaart te krijgen of je auto wel zuinig genoeg is. Dit is afhankelijk van je eigen wensen natuurlijk. Gelukkig is het niet moeilijk om de informatie te snappen, er is alleen wat verdieping nodig.

Tien jaar geleden kun je een auto die 1 op 15 rijdt echt wel zuinig te noemen. Op het moment van dit artikel (2021) is dit immers alsnog een goede prestatie, maar nieuwere auto’s tikken bijvoorbeeld al 1 op 20 aan. Wellicht op het oog niet zo’n groot verschil, maar laten we dit getal nemen voor een afstand van 1000 km.
De auto van tien jaar geleden heeft ongeveer 66 liter brandstof nodig, en de nieuwere auto 50 liter. Stel de benzineprijs ligt op 1,60 kost dit je 105,60 bij de oude auto en bij de nieuwere auto slechts 80 euro. Hoe meer kilometers je aflegt, hoe groter het verschil wordt. Oftewel: Kijk hier goed naar!

tips om brandstof te besparen

Tips om brandstof te besparen

Oké, de inleidende informatie heb ik je gegeven. Dit was niet zonder reden, aangezien het waardevol is om het mogelijke probleem vooraf op te lossen. Heb je toch een auto gekocht die tóch iets te veel verbruikt? Dan zijn de volgende tips handig om de eerstvolgende keer bij de pomp iets uit te stellen.

  • Trap het gaspedaal niet constant in
  • Rij niet te lang in dezelfde versnelling
  • Let goed op in het verkeer om voortijdig te kunnen anticiperen
  • Cruise control is je beste vriend

Trap het gaspedaal niet constant in

De eerste tip klinkt misschien wat vanzelfsprekend. Trap je het gaspedaal constant in en geef je op onnodige plekken teveel gas waardoor je weer moet remmen, bespaart dit niet bepaald.
Nader je een stoplicht of rotonde? Laat je auto is een keer lekker uitrollen. Ontspan je benen en maak geen gebruik van die pedalen. Vooruitkijken is hier ook een belangrijk element. Als je kan inschatten wat er voor je gaat gebeuren kun je hier op anticiperen. Dit scheelt behoorlijk in brandstofkosten.

Rij niet te lang in dezelfde versnelling

Een auto houdt ervan om vlot door geschakeld te worden. Rijd je te lang in dezelfde versnelling zullen niet alleen de touren omhoog schieten (en dit hoor je wel), maar verbruik je ook meer brandstof. Het is dus heel simpel. Vlotjes schakelen en dan komt het goed! Er is wel één maar. Niet te hard op trekken natuurlijk.

Let goed op het verkeer

Los van dat je ten alle tijden goed op het verkeer moet letten, heeft dit ook daadwerkelijk invloed op je portemonnee. Zie je bijvoorbeeld 100 meter verderop net het verkeerslicht op rood gaan? Ga dan rustig remmen. Des te langer je de tijd hebt om te remmen, hoe minder energie het je auto kost, en bespaart je dus op termijn aardig wat brandstofkosten!

Cruise Control is je beste vriend!

Zeg nou zelf, cruise control is toch één van de beste uitvindingen die er is? Het is niet alleen een manier om op minder dingen te hoeven letten en het voorkomt dat je te hard gaat, maar het bespaart ook nog is brandstof! Dit komt doordat de auto minder ‘veranderingen’ moet doen tijdens het rijden. Wanneer je telkens van 80 naar 100, 100 naar 80, 80 naar 100 gaat moet de auto zichzelf telkens opnieuw inspannen. Constant 100 rijden is veel eenvoudiger.

File:CruiseControl.jpg - Wikimedia Commons
Cruise Control in je auto

Zie het maar als een rondje hardlopen. Om de minuut korte sprints doen gevarieerd met rustige loopjes geeft je een goede prikkel, en als je constant hetzelfde tempo aanhoudt kan je dit langer volhouden. Dit principe werkt eigenlijk hetzelfde voor een auto. Oftewel, doe je cruise control aan! Eén van de belangrijkste tips om brandstof te besparen.

Stilstaan bij je verbruik

Uiteindelijk is het aan jou om stil te staan bij je benzine, diesel of misschien wel lpg verbruik. Bij de aanschaf van je auto kan je hier dus ook goed naar kijken. Het is makkelijk te voorspellen dat een hoge SUV veel meer verbruikt dan een kleine hatchback stadsauto. Over het algemeen is het niet zo moeilijk om wat minder centjes uit te geven en te kijken naar tips tegen veel brandstofverbruik. En zeg nou zelf, af en toe flink het gaspedaal intrappen is ook leuk! Probeer dus ook lekker te genieten van je fraaie bak!

Nu je al tips om brandstof te besparen hebt gekregen, ben je natuurlijk nieuwsgierig naar andere artikelen over goedkope auto’s. Mocht je dus nog meer informatieve artikelen willen lezen kun je hier nog meer fraaie artikelen vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *