Advies voor de eerste auto kopen: Waar moet je op letten?
Bij de aankoop van je eerste auto is het belangrijk om voldoende budget achter de hand te houden. Er kunnen snel onverwachte kosten aankomen bij een tweedehands auto. Het is dus niet verstandig om ál je spaargeld in je eerste auto te stoppen. Het is ook goed om voor een lichte auto te gaan. Dit scheelt op lange termijn enorm qua kosten. Een lichte auto betekent vaak ook dat je een zuinigere auto koopt omdat er minder gewicht verplaatst wordt.
Bij de aanschaf van je eerste auto komen er meteen een aantal dingen op je af. Je krijgt te maken met vaste kosten, vrijheid en natuurlijk status. Dat laatste punt kan trouwens nog aardig verschillen per auto, maar dat terzijde.
Om je een goed advies te geven voor deze aankoop, geef ik je een goed beeld van de kosten die je krijgt. Deze kosten heb ik opgedeeld in vier verschillende categorieën. Deze zien er als volgt uit:
- Wegenbelasting
- Brandstof
- Verzekering
- Aankoop van de auto
Wegenbelasting
Wanneer je je eerste bolide gaat kopen zal je wegenbelasting moeten betalen. De prijzen van deze belasting variëren enorm. Voor een auto die 1000kg weegt betaal je bijvoorbeeld veel minder dan voor een auto van 2000kg. Ook zal je voor een benzine auto minder belasting betalen dan voor een dieselauto. Later in dit artikel leg ik je meer auto over de brandstofkeus.
Via verschillende websites zoals die van de Belastingdienst staan verschillende middelen om je wegenbelasting te berekenen. Om je te helpen duiken we in de aanschaf van een geweldige auto op marktplaats: de Toyota Starlet.
Voor het idee stellen we ons voor om in dit scenario een Toyota Starlet te gaan kopen. We zijn in dit scenario woonachtig in Amsterdam en deze auto rijdt op benzine. Via de advertentie op Marktplaats zien we dat deze auto 805kg weegt. Dit valt in de calculator van de Belastingdienst in gewichtsklasse van 751-850kg.
Het is dus erg verstandig om eerst dit soort berekeningen te doen voordat je overgaat tot koop van je eerste auto. Je weet hierdoor precies waar je aan toe bent, wat ervoor zorgt dat je later de kans op onverwachte kosten aanzienlijk vermindert.
Brandstof
De brandstofkosten voor je eerste auto zijn weliswaar minder goed in te schatten, maar is een kostenpost waar je zeker aandacht aan moet besteden. De hoogte van deze kosten zijn wederom erg verschillend per auto.
Ten eerste gaan we dieper in op de brandstofsoort. De meest voor de hand liggende aandrijving bij je eerste auto is een benzine, diesel of LPG (autogas) brandstof. Alhoewel we de laatste optie al zo goed als zeker van dit lijstje kunnen schrappen, door de hoge accijnzen en installaties.
We willen allemaal het voordeligst uitkomen. Zo hebben deze brandstofsoorten ook verschillende voor- en nadelen. Voor je eerste auto is het waarschijnlijker dat je de overweging hebt tussen een benzine/diesel wagen, dus laten we andere aandrijvingen buiten beschouwing.
Wanneer kun je het beste een benzine auto kopen?
- Als je relatief gezien weinig kilometers maakt
- De restwaarde gaat minder snel omlaag dan bij een diesel auto.
- Je hebt minder te maken met dreigingen van milieu zones, wat bij diesel wel een aandachtspunt is.
Wanneer kun je het beste een diesel auto kopen?
- Wanneer je veel kilometers maakt is het voordeliger om een diesel te kopen, omdat de prijs van diesel goedkoper is dan benzine. Bij berekening van veel afgelegde kilometers is dit onderaan de streep goedkoper.
- Diesel heeft een lagere uitstoot dan benzine (vaak denken mensen dat dit andersom is)
Het is dus zeker belangrijk om bij de advertenties van auto’s te kijken naar het verbruik. Op de verschillende occasionsites kan je hiervoor gerichte filters instellen. Een indicatie voor zuinige auto’s is als deze rond de 6 liter of lager verbruiken op 100 kilometer.
Verzekering
Autoverzekeringen zijn er ook in diverse soorten en aanbieders. Er zijn 3 basisdekkingen:
- WA
- Beperkt Casco (WA+)
- Volledige Casco (All risk)
Er zijn ook voor autoverzekeringen goede websites voor het vergelijken van aanbieders, prijzen per auto op basis van je schadevrije jaren en auto. Een website die ik je aanraad om voor je auto een geschikte verzekering te kiezen, is Independer. Je geeft hier je provincie, schadevrije jaren en leeftijd door, en krijgt op basis hiervan de goedkoopste aanbieders voor jouw autoverzekering.
Eerste auto kopen
De grootste beslissing van dit hele proces is de auto zelf. Dit is vanzelfsprekend de grootste kostenpost op korte termijn. De kosten van je eerste auto zijn wél de kosten die je van tevoren goed kan inschatten. Op de websites waar auto’s worden aangeboden kun je goed filteren op je eisen voor je auto.
De drie grootste websites waar auto’s worden aangeboden zijn:
- Marktplaats (veelal particulieren die auto’s aanbieden)
- Autoscout 24 (Een mix van particuliere aanbieders en autobedrijven)
- Autotrack (vooral autobedrijven die auto’s aanbieden)
Lange periode selecteren
Op bovenstaande autoverkoopsites komen elke dag nieuwe auto’s te koop aangeboden. De ene particulier biedt een auto van 3000 euro aan, de andere voor 2500 euro. Het is belangrijk om te wachten tot de juiste auto en prijs op de site komt.
Tip: Wanneer je je mail koppelt aan Marktplaats en zeer specifieke filters toevoegt, krijg je als eerst een mail over een nieuwe auto. Dan zal je er als eerst bij zijn.
In het kort: Waar moet je op letten bij de aankoop van je eerste auto
Zorg er dus goed voor dat je ten eerste onderzoek doet naar wat je het belangrijkst vindt. Vind je je het waard om 50pk extra te hebben, maar wel 30 euro meer belasting te moeten betalen? Of hou je het liever bij een ingetogen wagen die voordelig is.
Wil je voordelig uitkomen, kijk dus naar het volgende voor je auto:
- Lichte auto (Onder of rond 1000kg kun je het een erg lichte auto noemen)
- Zuinige auto (Benzine auto’s zijn tegenover diesel auto’s goedkoper, vooral als beginnende bestuurder is dit voordelig)
- Goedkope auto (Je kan altijd proberen de pareltjes uit de markt te zoeken. Neem hier dus ook goed te tijd voor bij het koopproces)
- Houd een geldpotje over (Je kan altijd tegen onverwachte kosten komen te staan. Je wilt dan niet al je geld al uitgegeven hebben)
Mocht je nog vragen hebben over goedkope auto’s en meer willen weten over je eerste auto, kan je altijd een mail sturen naar contact@fraaiebak.nl
3 Antwoorden op “Advies voor de eerste auto kopen: Waar moet je op letten?”