Wat is de beste kleine auto die goedkoop is?

een optie voor de beste goedkope auto

Als je denkt aan de beste kleine auto’s die goedkoop zijn kom je uit op een aantal auto’s. Je ziet veel Peugeot 107’s en Citroën C1’s en deze auto’s zijn erg voordelig. Lichte auto’s zoals de Volkswagen Up!, Fiat 500, Toyota Aygo en MINI Cooper zijn ook erg geschikte auto’s als je de beste kleine auto wilt die ook nog goedkoop is.

Een kleine auto

Het begrip ‘kleine auto’ kan nogal breed worden opgevat. Voor een bestuurder die van een Audi stationwagen naar een Audi hatchback gaat neemt dit persoon inderdaad een kleinere auto, maar zeker niet klein genoeg om in aanmerking te komen voor dit onderwerp. Ook neem ik geen microauto’s mee, zoals een Smart of 45 km/h auto. Na dit gezegd te hebben kunnen we het spits afbijten: Wat is de beste kleine auto die goedkoop is?

Wat je veel ziet

Citroën C1

Ik denk dat je wel weet hoe een ’typische’ kleine auto eruit ziet. Je ziet onwijs veel Peugeot 107’s en Citroën C1’s rondrijden op de Nederlandse wegen. Maar zijn deze merken bijvoorbeeld wel aan te raden? Om antwoord te geven op de vraag welke fraaie bak nou de goedkoopste kleine auto is gaan we eerst kijken wat het voordeligst is qua wegenbelasting.

Wat is goedkoop?

Op verschillende websites zoals die van de Rijksoverheid kun je berekenen hoeveel wegenbelasting je per auto moet betalen. Het gewicht van de auto speelt hier een grote rol in, maar het brandstoftype ook. De keuze tussen benzine of diesel kunnen de maandelijkse kosten aanzienlijk beïnvloeden, en ik wil je dit graag laten zien door middel van een voorbeeld. In de afbeelding zie je de belasting van een auto in Noord-Holland met een gewicht van 851-950kg. Ten eerste behandelen we een benzine variant, daarna een diesel:

Benzine auto
Kosten voor een benzine auto: 24,67 per maand.
Diesel auto
Kosten voor een diesel auto: 65,33 per maand.

In deze twee weergaves zie je het enorme verschil al. Je bespaart 40,66 op wegenbelasting wanneer je een benzine auto aanschaft. 40,66 euro klinkt misschien nog een beetje onschuldig, maar op jaarbasis betaal je 487,92 euro meer.
Maar waarom nemen mensen dan überhaupt een diesel auto? Dit komt door de goedkopere prijs van diesel. Wanneer je veel kilometers maakt kan dit op den duur wél uit. In dit artikel lees je hier meer over.
Dus:
– Maak je enorm veel kilometers? Dan is een diesel goedkoper.
– Maak je weinig kilometers? Neem dan een benzine auto.

Gewicht is belangrijk

De Rijksoverheid heeft verschillende gewichtsklassen zoals hieronder weergegeven. Per 100kg gewicht wordt je auto duurder in maandelijkse kosten. Maar wat is nou een gewicht wat in de categorie ‘goedkope lichtgewichtjes’ valt?

Gewichtklassen
Gewichtsklassen

De meeste auto’s zullen boven de 1.000 kg wegen. Máár, een groot deel is ook lichter dan dat. Die auto’s zijn aantrekkelijk als je geen waarde hecht aan veel ruimte, veel pk’s etc. Het uitgangspunt van deze auto’s zijn: Compact en voordelig!

Voorbeelden van lichtgewichten

De Peugeot 107, Citroën C1 en Toyota Aygo zijn alle drie 775 kg. Dit komt neer op een maandbedrag van gemiddeld zo’n 20 euro. Doordat deze auto’s zo compact en licht zijn gaat het ook in brandstofkosten schelen. De kosten voor bijvoorbeeld benzine fluctueren vaak, maar als we uit gaan van een literprijs van 1,68 kun je met deze voorbeelden kun je voor 7,73 euro 100 km afleggen.
Als we dit bedrag tegenover zwaardere auto’s berekenen die als voorbeeld 7 liter nodig hebben op 100 km komt dit uit op 11,76 euro. Nu klinkt dit misschien niet heel veel meer, maar als we dit opschalen naar 1000 km is een compacte auto van 775kg al 40,30 goedkoper dan een zware auto. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe groter de verschillen worden.

File:Toyota Aygo (Facelift) – Frontansicht, 20. Juni 2012, Wuppertal.jpg - Wikimedia Commons
De Toyota Aygo

Geschikte kleine auto’s

Om antwoord te geven op de vraag: Wat de beste kleine auto die goedkoop is? heb ik een aantal auto’s voor je samengesteld die betaalbaar en goedkoop in kosten zijn. Daarnaast zijn deze auto’s dus ook compact.

 • Fiat 500
  Dit is een compacte auto van 840 kg die in maandelijkse kosten goed betaalbaar is. Voor ongeveer 3.500 euro heb je al een Fiat 500. Dit is zeker een fraaie bak!
 • De Volkswagen Up!
  Deze Volkswagen Up! is een auto die met 834 kg nog lichter is dan de Fiat. (Qua wegenbelasting maakt dit verschil niet uit). De prijs van een Up! is wel wat hoger dan de gemiddelde kleine auto’s. Op verschillende autosites kun je wel een Volkswagen Up! vinden voor een prijs van circa 3.000 euro, maar ga er dan wel van uit dat de auto boven de twee ton heeft gereden. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn.
 • Toyota Aygo
  Deze auto hebben we uiteraard eerder in dit artikel behandeld en heeft dus minder toelichtende informatie nodig, maar één ding is zeker: Een absoluut goedkope auto die lekker goedkoop te onderhouden is.
 • Peugeot 107/Citroën C1
  Net als de Aygo zijn deze twee occasions ook interessante opties. De twee zijn zo goed als identiek, dus qua smaak moet je keus echt vallen op het merk.
 • MINI Cooper
  Dit is misschien een auto waar je niet meteen aan denkt, maar waar je zeker ook nog bij moet stilstaan. Deze MINI Cooper kun je ook vanaf zo’n 3.000 euro aanschaffen. Een speelse kleine auto waar je veel rijplezier uit kan halen.
File:2005 Mini Cooper (15088963536).jpg - Wikimedia Commons

Onderhoud

Je hebt het gezegde vast wel is voorbij zien komen: Goedkoop is duurkoop. Voor auto’s is het ook niet altijd goed in te schatten hoeveel geld je nou kwijt bent aan het onderhoud. Met de ene auto heb je elke maand weer gedoe en laat die je langs de kant van de weg staan, en de andere fraaie bak rijdt perfect. We willen allemaal een auto waar je zo min mogelijk kosten van hebt, dus kijk hier écht aandachtig naar bij de aanschaf van zo’n compacte auto.
Het voordeel van zo’n kleine hatchback auto is dat het over het algemeen goed is afgesloten en door gewicht, compactheid etc. minder snel slijt. Dit zorgt er vervolgens natuurlijk voor dat je kosten ook minder zijn. Een positief gegeven is dat je met zo’n kleine auto dus (vaak) ook een stabiele auto in bezit hebt. Maar, er kunnen ook auto’s tussen zitten die het ongelijk bewijzen.

Zoektocht

Een kleine, goedkope fraaie bak is van alle personenauto’s de voordeligste auto. Welke kleine A-segment auto je dan ook in het groepje ‘potentiële occasions’ plaatst, je gaat voor een auto goedkoop uit zijn. Bekijk dus goed naar je eisen, kilometers die je gaat afleggen en onderhoud in de toekomst.

Ik wens je onwijs veel plezier in dit leuke proces, en probeer er ook zoveel mogelijk van te genieten en de tijd te nemen om de geschikte auto te kiezen.

Mocht je nog meer informatie willen over de zoektocht naar een auto, kan je altijd nog meer artikelen bekijken op Fraaiebak.nl.

In dit artikel lees je meer over waar je op moet letten bij de aanschaf van je auto.

Eén antwoord op “Wat is de beste kleine auto die goedkoop is?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *