De eerste auto kopen? Een stappenplan dat je gaat helpen
Bij het kopen van je eerste auto komen een aantal dingen bij kijken. Van oriënteren in de autowereld naar overgaan tot aankoop van je eerste auto. Eerst ga je onderzoek doen naar potentiële eerste auto’s, dan bekijken welke auto’s interessant zijn, maar ook zeker of het financiële plaatje klopt. Welke stappen doorloop je allemaal? In dit artikel leg ik je uit wat je precies moet doen. Oftewel, een manier die ervoor gaat zorgen dat duidelijk in kaart wordt gebracht welke fasen je allemaal doorloopt bij het kopen van je eerste auto.
Stappenplan voor eerste auto kopen
De eerste auto kopen is niet niks. Het is een proces waar je genoeg aandacht aan moet besteden en belangrijke beslissingen moet maken. Je krijgt te maken met verzekeringen, wegenbelastingen en andere facetten. Ik wil je graag meenemen in deze wereld en je een goed beeld geven hoe dit in elkaar zit. Om het overzicht te bewaren is dit opgedeeld in een stappenplan. Met 5 onderwerpen weet jij vervolgens precies hoe je je eerste auto koopt!
Het stappenplan voor het kopen van je eerste auto ziet er zo uit:
- Oriëntatie in de automarkt
- Beschikbaarheid van de selectie auto’s
- Kosten overzichtelijk maken
- Regelen voor je eerste auto
- Kopen eerste auto
1. Oriëntatie in de automarkt
Om te beginnen met de zoektocht naar de eerste auto ga je je eerst verdiepen in de markt. Over het algemeen is de autobranche een vrij complexe met een aantal haken en ogen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze punten en hier wellicht op in te spelen. De kans is ook aanwezig dat je eigenlijk geen idee hebt wat de waarde van een auto is. Voor hoeveel geld heb je al een ‘normale’ auto? Wat voor budget moet ik reserveren? Allemaal vragen die logisch zijn als je weinig kennis hebt van die wereld.
Overzicht
Om te bepalen wat voor budget je beschikbaar moet maken voor een auto is het aan te raden om gewoon is wat zoekopdrachten te doen op autoverkoopsites zoals Marktplaats of Autoscout24. Via deze weg zie je direct wat de waarde van een auto ongeveer is. Nu rest alleen nog de bepaling van het budget, en je hebt de eerste stap naar je toekomstige auto al gezet.
Punten in de oriëntatie voor de eerste auto kopen zijn:
- Budgetteren
- Type auto
- Merk
Waar je nu op kan oriënteren is het type auto en automerk. Ga je bijvoorbeeld voor een hatchback auto, liever een sedan of toch een coupé? Nu klinkt dit misschien als een keuze die nog niet zozeer belangrijk is, maar voor de toekomstige kosten kan dit veel uitmaken. Een lichte auto is namelijk goedkoper dan een zware, en een ‘dure’ auto is ook duurder in verzekeringen. Later in dit artikel besteed ik aandacht aan deze punten.
Je kan veel waarde hechten aan het merk van je eerste auto, maar ik adviseer je toch om dit niet te doen bij een laag budget. (tot 2.000 euro is tamelijk laag). Over het algemeen zal je bij deze type auto’s niet een groot verschil gaan zien tussen bepaalde merken. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je een bepaald gevoel hebt bij bijvoorbeeld Audi of BMW. In dit geval zou ik lekker voor dat merk gaan, maar weet wat je doet. Dat soort auto’s kunnen duurder als verwacht uitkomen
2. Beschikbaarheid
Wanneer je al een beetje op verkenning bent geweest en een inschatting hebt kunnen maken over de automarkt, is de beschikbaarheid een goed punt om naar te kijken. Maar wat bedoel ik hier precies mee?
Stel je bent een fan van een exotisch (fictief) merk dat Fraaie Bak heet. De auto is in aanschaf goedkoop, maar er zijn weinig van dat type dat rondrijdt op de wegen. De kans dat je veel duurdere onderhoudskosten krijgt is aanzienlijk hoog. Dit komt omdat er maar weinig onderdelen beschikbaar zijn en vraag en aanbod in rol gaat spelen. Weinig aanbod voor onderdelen van een goedkope auto? Dan gaan de prijzen omhoog. Andersom werkt dit natuurlijk hetzelfde.
Oftewel, als je je eerste auto koopt is het aan te raden om voor een model te gaan die veel rondrijdt en waarvan genoeg exemplaren zijn. De kosten zullen vele malen goedkoper uitvallen, wat resulteert in een goed gevulde portemonnee aan het einde van de maand.
Ook is het minder verstandig om een auto uit te zoeken die aan het plafond van je budget zit. Ook hier wil ik je graag een beter beeld geven aan de hand van een voorbeeld: Stel je wil een Volkswagen Golf kopen van ongeveer 4000 euro, maar je budget is ook 4000 euro. Er komt één auto beschikbaar van 3.900 euro, en je weet niet hoé snel je er bij moet zijn. Onder budget, maar wel een hoge kilometerstand! Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk…
Dit soort aankopen zal ik altijd afraden. Je denkt hierbij de keus te hebben uit veel Golfjes (door aangeboden auto’s van iets over de 4.000), maar in principe heb je er maar één die in je budget past. De kans dat deze auto ook nog goed functioneert is minder groot dan bij een iets lager segment auto. Oftewel, liever niet doen.
3. Kosten
Misschien is dit wel het belangrijkste punt waar je goed naar moet kijken. Wanneer je een eerste auto wil kopen ga je ook te maken krijgen met een aantal verantwoordelijkheden. Elk kwartaal moet je wegenbelasting betalen, maandelijkse verzekeringskosten ga je krijgen en brandstofkosten zitten er ook nog bij. In de toekomst ga je hoe dan ook onderhoudskosten krijgen. Een grote beurt of een APK keuring, wees er op voor bereid. Het zijn 4 kostenposten waar je onderzoek naar moet doen.
- Wegenbelasting elk kwartaal
- Verzekeringskosten elke maand
- Brandstofkosten afhankelijk van hoeveel je rijdt
- Onderhoudskosten
Wegenbelastingen
Ieder voertuig dat op de Nederlandse wegen rijdt moet belasting betalen. Deze wegenbelasting (ook wel MRB) wordt elk kwartaal verrekend. Dit bedrag kan je door 4 delen en zo weet je wat je er per maand voor kwijt bent. Deze belastingen zijn berekend op basis van gewichtsklassen. Op deze website van de Belastingdienst lees je hier meer over en kan je voor jouw potentiële auto een berekening maken. Hoe lichter je auto, hoe minder je betaalt. Deze verschillen kunnen best hoog zijn. Voor het kopen van je eerste auto adviseer ik je dan ook om een zo licht mogelijke auto te kopen.
Verzekeringskosten
Elke auto in Nederland moet verzekert zijn als je een ongeluk veroorzaakt en dus schade aan andere mensen maakt. Deze verzekering heet ‘WA’ (Wettelijk Aansprakelijkheid). Daarnaast heb je ook nog duurdere verzekeringen; WA+ ofwel Beperkt Casco en All Risk. In de afbeelding hieronder zie je waarvoor je verzekert bent.
Wat is de beste verzekering bij je eerste auto?
Bij auto’s die net nieuw zijn wordt er vaak gekozen voor een All Risk of Beperkt Casco verzekering. De auto is meer waard en het is simpelweg belangrijker om goed gedekt te zijn.
Met een eerste auto ga je waarschijnlijk niet een erg dure auto kopen. Oftewel, de waarde is aanzienlijk minder. Ik adviseer je in dit segment om All Risk uit te sluiten en vooral naar WA of WA+ te kijken.
Vergis je ook niet in het kostenverschil van deze twee verzekeringen. Om je een voorbeeld te geven:
– WA kost je bijvoorbeeld 50,- per maand.
– WA+ kost je bijvoorbeeld 55,- per maand.
Dit verschil lijkt niet zo groot. 5 euro extra maar toch beter gedekt, een koopje! Laten we dit bedrag is doorrekenen. Stel je wil de auto 2 jaar in bezit hebben. Met WA betaal je in totaal 24 x 50 = 1.200 euro. Met een WA+ verzekering betaal je in 2 jaar tijd 24 x 55 = 1.320,-
Nu valt het nog mee met 5 euro verschil, maar over lange periode kan het overbodige kosten geven. Kijk hier dus goed naar en weet waar je voor kiest.
Brandstofkosten
De brandstofkosten zullen bij elke auto anders zijn. Bepaalde auto’s slurpen enorm veel benzine en andere zijn extra zuinig. Gelukkig staan bij de advertenties voor auto’s altijd aangegeven wat ze verbruiken. Kijk hier aandachtig na en maak indien mogelijk een berekening hoeveel geld je kwijt bent op een X aantal kilometers. De keuze voor benzine of diesel hoort er ook bij. Benzine is verstandig voor relatief weinig kilometers en diesel voor de lange afstanden.
Onderhoudskosten aan je auto
Als je op zoek bent om je eerste auto te kopen ga je er op korte termijn waarschijnlijk niet mee te maken krijgen. Maar, je gaat er hoe dan ook mee geconfronteerd worden. De onderhoudskosten aan je auto. Vooral bij je eerste auto moet je misschien wel geregeld een APK keuring doorstaan. Het kan voorkomen dat die al bij een beurt wordt gedaan en je kortingen ontvangt, maar het moet in ieder geval wel. De kosten hiervan kunnen variëren tussen 20,- tot zo’n 65,-. Deze kosten kun je al inschatten.
Er zijn ook genoeg onderhoudskosten aan je auto die niet voorspelbaar zijn. Een lek of kapot onderdeel, roestvorming of iets anders onverwachts. Er is niets beter dan hier op voorbereid zijn. Je kan dus het best een potje met geld achter de hand houden om deze problemen te kunnen financieren, mocht het nodig zijn.
4. Regelen
De vierde stap in dit stappenplan is het regelen van eerde genoemde dingen zoals verzekeringen en aanpak voor advertenties voor auto’s. Bij verzekeringen raad ik je aan om via Independer verzekeringen te vergelijken. Je vult het kenteken van je potentiële eerste auto die je gaat kopen en je krijgt een overzicht met beste aanbiedingen. Dit ziet er zo uit:
Vervolgens kan je klikken op ‘kies deze’ en gaat de verzekering in je betaalmandje. Best eenvoudig dus. Het voordeel aan deze website is dat je een goed overzicht krijgt met aanbieders, prijzen en extra informatie.
Hoe zit het met de wegenbelasting?
Ten eerste is het verstandig om alvast op de website van de Belastingdienst in te calculeren wat de kosten voor de auto zijn. Je weet dan immers wat je kan verwachten.
Na de aanschaf van je eerste auto dien je de auto op je naam te zetten. Dit gebeurt allemaal via de RDW en de meeste autoverkopers, garages of particulieren doen dit zelf voor jou. Het is ook mogelijk om dit bij een postkantoor te doen met een unieke code (tenaamstellingscode) die de verkopende partij heeft. Vervolgens krijg je een brief thuisgestuurd van de Belastingdienst met toelichtende informatie over betalingen. Best eenvoudig toch?
5. Eerste auto kopen
Nu is het zover; je bent goed voorbereid om een eerste auto te kopen. De advertentie die zag staan leek je een geschikt auto. Wat ga je vervolgens doen? Een afspraak maken natuurlijk. Je contacteert de adverteerder en bezoekt de potentiële auto. Bij de proefrit controleer alles en probeer je wellicht nog wat van de prijs af te halen.
In de meeste gevallen kun je de auto niet meteen meenemen. Er gaat bijvoorbeeld nog een kleine week overheen. In die tussentijd kun je alle formele dingen regelen, zoals de verzekeringen op de manier die eerder genoemd is. Voordat je de auto komt ophalen moet dit geregeld zijn, anders kan je de openbare weg namelijk niet op.
Tot slot wil ik je een heel fijn avontuur wensen in de zoektocht naar je eerste auto. Probeer er de tijd voor te nemen en vooral te genieten. De eerste auto kopen is niet zomaar wat! Op naar een Fraaiebak.
Mocht je nog meer waardevolle informatie willen over goedkope, betaalbare auto’s kun je altijd dit artikel lezen over de beste website waar je je auto kan kopen.