Herkennen van autoschade, wat moet je doen?

herkennen van autoschade aan goedkope auto

Fraaiebak legt je uit hoe je autoschade kan herkennen bij het kopen van een nieuwe auto/occassion. Er zijn meerdere dingen die je kan controleren of je toekomstige auto schade heeft gehad. bij het checken van autoschade heb je veel mogelijkheden. Dit zijn de belangrijkste dingen om te herkennen of de auto schade heeft gehad in het verleden:

 1. Rond de auto kijken of er kleurverschillen zitten in de lak van de auto
 2. Gratis schadecheck van ANWB doen om erachter te komen of de auto schade heeft gehad
 3. Herkennen door simpelweg te vragen naar historie van de auto
 4. Bij kleine schade onderhandelen in de prijs van de auto
 5. Altijd zo snel mogelijk de auto laten repareren
Herkennen van autoschade van goedkope auto bij aanschaf auto

Herkennen van autoschade

In dit artikel geven we jou waardevolle informatie over herkennen van autoschade. Hoe check je dit? En wat zijn de consequenties van bepaalde schadepunten van een auto? Je krijgt antwoord op allerlei vragen. Fraaiebak.nl geeft antwoord! We behandelen de volgende onderwerpen:

 • Herkennen van schade aan een auto
 • Wat doe je met kleine/grote schades
 • Gevolgen van schade
 • Rijden met autoschade

Herkennen autoschade

Het kan lastig zijn om kleine of grote mankementen aan een auto te herkennen. Soms probeert de autoverkoper de opgelopen schade te verbergen en daardoor is het lastig om te zien of er iets heeft gemankeerd aan de auto. Het is belangrijk om goed op te letten bij de koop van je (goedkope) auto. Het herkennen hiervan is soms lastig, maar er zijn genoeg elementen die je houvast geven. Tevens hoeft het niet zo te zijn dat bepaalde schade per definitie een fikse tegenslag is.

Het herkennen van autoschade kan soms moeilijk zijn, vooral als de schade niet duidelijk zichtbaar is. Een goede manier om schade te detecteren is door de auto grondig te inspecteren, zowel van buiten als van binnenin de auto. Zoek naar deuken, krassen, barsten of andere beschadigingen in het lakwerk, de bumpers en de ruiten. Ook is het aan te raden om onder de auto te kijken om te zien of er schade is aan onderdelen zoals de uitlaat, de ophanging of de wielen.

Als er schade is aan de carrosserie of andere onderdelen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten repareren om verdere schade of problemen te voorkomen. Zit je in het proces om een nieuwe (goedkope) auto te kopen? Dan zou dit een reden kunnen zijn om iets aan de prijs van de auto te doen wanneer je in onderhandeling bent. Je gaat anders immers verdere kosten krijgen in de toekomst die aardig kunnen oplopen. Accepteer dit soort schades dus nooit zomaar!

Wat doe je bij kleine of grote autoschade?

Als je te maken hebt met kleine autoschade zou je kunnen onderhandelen in de prijs. De auto zal goedkoper kunnen worden en zo de reparatiekosten opvangen. Het is namelijk wel slim om meteen naar de garage te gaan. Vooral bij kleine autoschade is dit een goede optie. Denk hierbij aan dingen zoals een deuk in de bumper of een kras in het lakwerk. Het is verstandig om snel actie te ondernemen om de schade te laten repareren. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen:

 1. Neem foto’s van de schade: Maak foto’s van de schade van verschillende hoeken, zodat je duidelijk kunt laten zien wat voor schade het is. Je maakt het de garage makkelijk voor het herkennen van autoschade.
 2. Maak een afspraak met een reparateur: Zoek een gespecialiseerde reparateur in de buurt die de schade kan repareren. Maak een afspraak om de auto te laten bekijken en om te horen hoeveel de reparatie ongeveer zal kosten. Deze kosten kun je eventueel zelfs verhalen op de verkopende partij bij de koop van je auto.
 3. Binnen een paar dagen zal je de auto alweer in bezit hebben om veilige kilometers te rijden. De factuur van de kosten lopen vaak uiteen, maar vooral bij kleine autoschade valt dit te overzien. In veel gevallen heb je bij de koop er ook nog is een goede autodeal uit gehaald. Geniet vooral van je nieuwe occassion!
 4. Ook kan je altijd de autoschade check ANWB doen. Dit kan je hier doen. Hier zie je gratis of de auto schade heeft gehad in het verleden. Handig om te weten bij je aankoop van je nieuwe occassion!

LET OP! | Het is belangrijk om kleine schade zo snel mogelijk te laten repareren, omdat dit kan helpen om verdere schade of problemen te voorkomen. Als je de schade op tijd laat repareren, kan dit ook helpen om de waarde van je auto te behouden!

herkennen autoschade goedkope auto met deuk schade

Bij grote autoschade is het in de meeste gevallen af te raden om de auto te kopen. Grote autoschades kunnen je vaak alleen maar meer ellende geven en dit zal je kopzorgen geven. In enkele gevallen, als de prijs van je occassion dusdanig laag is, valt het te overwegen. Fraaiebak.nl zou zeggen dat slechts in gevallen waarbij je reparatiekosten kan declareren bij de verkopende partij een overweging waard is. Op deze manier weet je namelijk zeker dat de prijs geen issue kan zijn.

De kans op toekomstige extra autokosten is wel groter. Denk hier dus goed over! Op autoverkoopsites zoals schadeautos.nl weet je zeker dat je toekomstige auto schade heeft, maar krijg je ook een aantrekkelijke prijs voor je auto. Wil je meer weten over kosten die komen kijken bij het kopen van een auto? Lees dan dit artikel!

Gevolgen van autoschade

Autoschade kan verschillende gevolgen hebben. Door het feit dat grote autoschade vaak leidt tot afketsen van een aankoop, wordt er gericht op kleine autoschades die voor weinig geld te repareren vallen. Afhankelijk van de omvang en ernst van de schade, zijn dit mogelijke gevolgen van de schade aan de occassion:

 • Kosten voor reparatie: Als je te maken hebt met autoschade, kan het nodig zijn om de auto te laten
  repareren. Dit kan kostbaar zijn, vooral door belangrijke onderdelen die moeten worden vervangen.
 • Verlies van waarde: Autoschade kan ervoor zorgen dat de waarde van je auto daalt. Dit geldt vooral als de schade ernstig is of als de auto moeilijk te repareren is. Dit kan betekenen dat je minder kunt vragen voor de auto als je deze wilt verkopen of inruilen in de toekomst.
 • Problemen met verzekeringen: Als je te maken hebt met autoschade en een verzekering hebt, kan het zijn dat je een verzekeringsclaim moet indienen. Dit kan leiden tot verhoging van de premie of andere problemen met de verzekering.
 • Veiligheidsproblemen: Autoschade kan ook leiden tot veiligheidsproblemen. Als bijvoorbeeld de stuurinrichting of de remmen beschadigd zijn, kan dit gevaarlijk zijn als je de auto blijft gebruiken. Het is daarom belangrijk om de schade zo snel mogelijk te laten repareren in dit soort gevallen.

TIP VAN DE REDACTIE! | Mocht je kleine deuken in de auto hebben, is dit vaak al op te lossen voor minder dan 15 euro. Denk bijvoorbeeld aan dit product om deuken eenvoudig te verwijderen!

Rijden met autoschade

De openbare weg op gaan met een auto die schade heeft is erg onverstandig. Er kunnen veel dingen gebeuren tijdens de rit met je occassion. Los van jezelf kan het ook mede passagiers in gevaar brengen. Als er bijvoorbeeld kleine autoschade is aan de bumper van de auto, kan dit leiden tot verdere schade aan de carrosserie van de auto als het niet wordt gerepareerd. Bovendien kan de schade aan bijvoorbeeld de bumper, de luchtstroom rond de auto beïnvloeden. Dit gaat weer ten koste van de stabiliteit van de auto.

Daarnaast kan kleine schade ook leiden tot problemen met de werking van bepaalde auto-onderdelen, zoals de verlichting of de ruitenwissers, wat kan leiden tot verminderde zichtbaarheid en reactievermogen tijdens het rijden. Het is daarom belangrijk om kleine schade aan de auto zo snel mogelijk te laten repareren om de veiligheid te garanderen. Herken je autoschade? Ga er dan ook niet mee de weg op.

herkennen van autoschade

Oplossingen bij autoschade

Het is dus belangrijk om je toekomstige auto altijd te controleren op schade. Je weet nu hoe je dit kan herkennen en wat je er tegen kan doen. Fraaiebak.nl zou adviseren om de auto alleen aan te schaffen als de autoschade beperkt is. Onderhandel in de prijs en maak meteen een reparatieafspraak bij de autogarage. Vervolgens reis je nog veel veilige kilometers en haal je de complete waarde uit de fraaie occassion!

Wil je nog meer informatieve artikelen lezen over goedkope auto’s? Kijk dan hieronder!

Wat is de beste goedkope auto voor 3000 euro?
In dit artikel geven we een overzicht van verschillende goedkope auto’s die beschikbaar zijn op de markt voor minder dan 3000 euro. We geven ook tips over wat je moet overwegen bij het kopen van een goedkope auto en geven advies over hoe je de beste deal kunt krijgen.
Of je nu op zoek bent naar een auto voor jezelf of voor je gezin, dit artikel biedt informatie die je kan helpen om de juiste keuze te maken. Bovendien biedt het lezen van dit artikel je de kans om geld te besparen op je volgende auto-aankoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *