Hoe kan je sparen voor je (eerste) auto?

Je spaart voor je (eerste) auto door met een goed plan geld te sparen. Elke maand moet je een bedrag opzij leggen en een lange adem hebben. Het is van belang om goed te kijken naar je uitgavepatroon en indien mogelijk hierin te besparen. Een deel van je inkomen moet naar een spaarpotje en dit moet je maandenlang volhouden. Het is een proces die waarschijnlijk met ups en downs gaat. Maar dat is toch ook alleen maar leuk? Met het eindresultaat ga je in ieder geval blij zijn. Je leert sparen voor je (eerste) auto!

Voor iedereen die een (eerste) auto wil kopen is het een punt om over na te denken. Je hebt een maandelijks inkomen en kan best wat aan de kant leggen, maar dit wil je het liefst ook niet jarenlang blijven doen. Het liefst wil je ook genieten, je geld uitgeven en plezier hebben in het leven. Maar toch blijft die ene auto een blikvanger. Je moet en zal die auto kopen in de toekomst. Het is natuurlijk een van de duurste dingen voor je en hier is een goed plan toepasselijk bij. In dit artikel geef ik je gericht antwoord op de vraag: Hoe kun je sparen voor je (eerste) auto?

Een situatie voor het sparen van je toekomstige auto

Om je het totale beeld van het sparen voor de aanschaf van een auto goed in kaart te brengen heb ik een situatieschets gemaakt. Dit gaat om een auto voor 5.000 euro. Ik ben mij ervan bewust dat dit bedrag iets hoger of lager kan zijn, maar het principe wat ik je ga uitleggen is in beide gevallen identiek. In onderstaande afbeelding staat ons doel weergegeven: de Volkswagen Golf van 5.000 euro. Hoe spaar je voor deze toekomstige (eerste) auto?

Advertentie gevonden op Autoscout24

De eerste stap richting de auto

Nu we weten in welke auto we graag willen rijden is het van belang om in kaart te brengen hoelang we er eigenlijk over gaan doen. Jij en ik weten dat je zo’n auto niet in een week bij elkaar hebt. We gaan een gericht plan opstellen.
Verder gaan we ervan uit dat je écht graag de eigenaar van deze auto wil worden, en hier dus ook écht voor wilt sparen. We gaan 15-20% van ons inkomen opzij leggen. Om hier ook van af te blijven in de toekomst maken we een spaarpotje aan met ‘Geld voor de auto’, of hoe je het ook wilt noemen. Deze spaarpotjes kun je vaak in de bankapps eenvoudig toevoegen. In de afbeelding hieronder zie je hoe de omgeving voor het spaarpotje eruit ziet.

Een goede budgetplanning voor je toekomstige auto

We hebben als het goed is op dit moment een spaarpotje toegevoegd in de bank. Nu gaan we door met consistent geld in het potje stoppen. Zoals ik eerder vertelde is 15 tot 20% van het inkomen een streven.

Om je een goed beeld te geven hoelang het kan duren voordat je je auto kan kopen heb ik een schema gemaakt met de inkomsten in het spaarpotje. Geduld is een schone zaak in dit spaarproces, aangezien je dan pas ziet hoe je toch snel richting 5.000 euro kan komen. Nogmaals, voor hogere bedragen geldt dit principe ook. Een tip die ik je dan mee kan geven is om wellicht nog een hoger percentage te sparen. En ja, dat kan! Uiteindelijk zal je zien in wat voor fraaie bak je rijden, en dat levert weer voldoening op.

In het voorbeeld neem ik een inkomen van 900 euro aan.

MaandGeld in spaarpotjeMaandGeld in spaarpotje
1135101.350
2270111.485
3405121.620
45401,11.755
56751,21.890
68101,32.025
79451,42.160
81.0801,52.295
91.2151,62.430

Tijd en discipline

Hoewel je die 135 euro per maand wel opzij kan leggen zie je dat je na 1,5 jaar ‘maar’ 2.430 euro bij elkaar hebt gespaard. Pas de helft van je uiteindelijke doel. Omdat je er waarschijnlijk niet op zit te wachten om meer dan 3 jaar te wachten om eindelijk is een auto te kopen moet je er nog wat bij doen. Dit zijn besparingen op specifieke dingen wat je weinig gebruikt of niet meer hoeft te gebruiken. Leg dit geld bij in dit spaarpotje en je komt sneller bij je doel.

Besparingen

Een goede tip om het proces te versnellen is te kijken naar al je uitgaven. Wat zijn de dingen die ik niet meer gebruik? Dat ene sportschool abonnement waar je meer sponsor van bent dan actief lid kan je immers wel opzeggen. Volgens RTL nieuws is het gemiddelde abonnement hiervan 38 euro, doe dit keer 18 en je hebt al 684 euro extra gespaard in 1,5 jaar. Maar dan ben je er uiteraard nog niet. Als je voor jezelf wilt kijken naar mogelijke besparingen kun je naar onderstaande punten kijken.

Dingen waar je op kunt besparen:

  • Netflix/Videoland abonnement
  • Spotify abonnement
  • Neem zelf eten mee naar werk, stad etc.
  • Koop goedkopere of minder kleding
  • Rijd minder snel op de snelweg in je huidige auto (kan aanzienlijk veel benzine besparen)
  • Sta niet te lang onder de douche
  • Koop producten in de aanbieding
File:Euro Münzgeld und Portmonee - Nahaufnahme (Geld, Kleingeld,  Münzen).jpg - Wikimedia Commons

Uitdaging

Om te sparen voor je (eerste) auto ga je een lang proces in. Ik wil je ook graag ervan herinneren dat relatief lang sparen naar je doel best een uitdaging is. Het kan voorkomen dat je net op die ene dag dat je normaal 15-20% opzij legt een slechte dag hebt. En ja, dan zal de drempel misschien iets hoger liggen. Zoals eerder vermeld is discipline dus ook belangrijk. Op zo’n dag kun je misschien filmpjes of foto’s van zo’n auto bekijken om je hoofd richting de goede kant te duwen.


Mocht je er toch niet in geslaagd zijn om élke maand dit bedrag weg te leggen kun je de volgende maanden een aantal procenten extra in te leggen waardoor het compenseert. Anders gaat je doel alleen maar verder weg drijven, en dat wil je natuurlijk niet!

Gratis Afbeeldingen : leer, rood, consumptie, markt, portemonnee, merk,  artikel, textiel, luxe, bank, credit, duur, spaarzaamheid, spaargeld, huur,  financiën, winst, voordeel, activa, interesseren, geld besparen, lening,  bankbiljet, lenen, auto ...

Nu je weet dat het sparen vrij lang duurt wanneer je elke maand wat geld opzij legt, is het zaak om net iets meer te doen. Dit kan alleen niet als je het niet leuk vindt. Probeer het dus ook leuk te houden! Hiervan geef ik je ook nog een aantal tips.

De aanvullingen zijn belangrijk

In het voorbeeld van dit artikel hebben we een basis van 135,- per maand, wat dus niet genoeg is om in redelijk korte tijd een auto te kunnen kopen. Er dienen aanvulling te komen om het spaarpotje een boost te geven. Om het overzicht te houden ziet het budget er nu zo uit:

15% van inkomen na 1,5 jaar2.430 euro
Besparing abonnement (38 per maand)684 euro
Overige besparingen (bijvoorbeeld 30,-)540 euro
Totaalbedrag3.654 euro

Met een bedrag van 3.654 euro heb je al een aardig bedrag bij elkaar na 1,5 jaar. Nu kan je twee verschillende dingen doen:

  1. Langer wachten en zo langzaam extra budget opsparen
  2. Extra ‘leuke’ besparingen doen

Geduld

Een manier om extra geld te krijgen is dus onder anderen een lange adem hebben. Je kan bijvoorbeeld nog een extra (half) jaar wachten en geduld te hebben om tot je doel te komen; sparen voor je (eerste) auto. Je kan in dit proces bijvoorbeeld nog meer dingen opzeggen om geld vrij te hebben. Een manier vinden om goedkoper uit te zijn hoort hier ook bij. Verder is het misschien mogelijk om extra werken met de gedachte er in de toekomst meer profijt van te hebben.

Meer dan 7.000 gratis afbeeldingen van Geld en Business - Pixabay

2 Extra ‘leuke’ besparingen doen

Als je er voor kiest om automatisch vaste lasten te betalen ‘mis’ je in principe dit geld ook niet. Je hebt minder gevoelens bij de afschrijvingen en doet deze betalingen niet zelf. Door deze techniek toe te passen kan het zomaar zijn dat je onderaan te streep opeens geld over hebt wat nergens naartoe gaat/hoeft. Stop dit in het spaarpotje voor je toekomstige fraaie bak en je bent een stap dichterbij je doel.

Misschien krijg je in een jaar ook wel loonsverhogingen of extraatjes van je organisatie. Deze extra beloningen had je in het verleden niet, dus daarom is het ook makkelijker om deze weg te zetten. In een gezonde financiële situatie is dit geld écht over. Oftewel, een extra impuls voor je auto!
Tussentijds kijken naar je huidige bedrag ten opzichte van het doel werkt hierbij ook motiverend. Percentages als ‘82%’ of ‘79%’ klinkt immers als echt nipt.

Einddoel

Kortom, om de tips om te sparen voor je (eerste) auto nog even op een rijtje te zetten kan je het volgende doen

  • Vast percentage opzij leggen
  • Overbodige uitgaves beperken
  • Testen van je discipline
  • Lange adem hebben, tijd is je beste vriend
  • Genieten van het proces
Page 17 | royalty free indicating photos free download | Piqsels

Ik kan je verzekeren dat het behalen van het doel nog leuker is als je onderweg misschien enige problemen of geen motivatie had. Een auto kan ook symbool staan voor het vele harde werken, veel verschillende emoties en een trots gevoel. Het proces van sparen en geld verdienen hoort er allemaal bij. En zeg nou zelf, dat maakt het stiekem ook hartstikke leuk!

De laatste tip die ik je nog wil meegeven is om wat extra geld achter de hand te hebben voordat je de aankoop doet. Het is en blijft een auto, dus er kunnen altijd mankementen ontstaan!

Wil je nog meer weten over dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van je auto? Lees dan hier nog meer artikelen over dit onderwerp!

2 Antwoorden op “Hoe kan je sparen voor je (eerste) auto?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *