Wat is de beste tijd om een auto te kopen?

wat is de beste tijd om een auto te kopen

De beste tijd om je eerste auto te kopen is de winterperiode, en dan vooral in de maanden november en december. Dit komt doordat aan het einde van het jaar een autoverkoper nog een voorraad auto’s heeft waar het vanaf wil omdat het volgende jaar de auto’s minder waard worden. Verder kun je het best een cabriolet occasion in de winter kopen en een vierwiel aangedreven SUV in de zomer. De autobranche is ook afhankelijk van seizoenen. Aan het eind van deze seizoenen heb je ook de meeste kans op een aanbieding, korting of goede onderhandelingspositie.

Behoefte aan een (andere) auto

Wanneer je al over een auto beschikt plan je meestal niet de periode wanneer je een nieuwe tweedehands auto aanschaft. Vaak merk je mankementen op of komt er een moment dat je de auto gewoon ‘zat’ bent. In deze gevallen zal je onderzoek doen naar een nieuwe auto en niet kijken in welke periode je de auto gaat kopen. Maar wil je de goedkoopste auto’s vinden? Dan is het altijd goed om te kijken naar de beste tijd is om een nieuwe tweedehands auto te kopen.

File:2005 Volkswagen Polo E 1.2 Front.jpg - Wikimedia Commons

Voor je eerste auto is het gemakkelijker om een bepaalde periode te selecteren. Je hebt immers geen auto en je onderzoekt de automarkt. Natuurlijk is het wel lastig om de behoefte en interesse naar een eerste auto te hebben in februari, terwijl de beste tijd een aantal maanden later is. Maar is die tijd wachten het misschien wel waard? of is dit verschil minimaal? Ik leg het je allemaal uit!

Basisprincipe

In de economie is het één van de eerste dingen die je leert. De verhouding tussen vraag en aanbod bepaalt de prijs van een product, in dit geval een tweedehands (eerste) auto.

Wanneer een bepaalde auto veel wordt aangeboden op de autoverkoopsites zal de prijs van een auto eerder zakken dan stijgen. Er is immers meer concurrentie op de markt, en de kans dat een aanbieder de prijs dan omlaag doet is dus groter.

Andersom werkt dit principe natuurlijk ook hetzelfde. Als er veel vraag is naar een auto, kunnen de aanbieders de prijzen omhoog doen.

  • Veel aanbod van een auto? Prijs zal eerder zakken.
  • Veel vraag naar een auto? Prijs zal eerder stijgen.

Geschikte periode

Eigenlijk kun je de meest geschikte periode niet exact formuleren. Gelukkig zijn er wel een aantal methodes om te bepalen wanneer autogarages, dealers en andere verkopers af moeten van hun auto’s, en dus eerder geneigd zijn om kortingen te geven. Ook verschilt het per type auto nog wel is. Daar leg ik je later in dit artikel meer over.

Ten eerste is óók de autobranche sterk afhankelijkheid van de seizoenen. Je bent al een stap voor als je je hier op inleest, wat je nu aan het doen bent. Door te weten wanneer de verkopers van hun auto’s af moeten, kun jij toeslaan. Uiteraard vermijd je hierdoor ook de periodes wanneer de auto’s juist meer kosten.

Over het algemeen zijn de autoverkopers dus afhankelijk van de seizoenen en kwartalen. Aan het eind van elk seizoen heb je meer kans op aanbiedingen, koopjes en voordelige (eerste) auto’s. Dit is dus al een goede tijd om je tweedehands auto te kopen.

Occasiontype

Wellicht klinkt dit als een open deur: Een cabriolet occasion kun je het beste in de wintertijd aanschaffen. (december is hier bijvoorbeeld een goede maand voor) Maar waarom?

Het laatste waar je aan denkt als de sneeuwvlokken naar beneden vallen en jij lekker warm in een auto zit, is het rijden met een open dak. En zo denkt het overgrote deel van het land. Oftewel, de perfecte tijd om in te spelen op het overtollige aanbod in dit type auto. Je hebt immers minder concurrentie in de wintermaanden. December is een goede maand omdat de autoverkopers op dat moment van voorraden af moeten, en dus is de kans groter op een aanbieding.

File:Peugeot-307cc.jpg - Wikimedia Commons
Een cabriolet in de zomer

Verder bestaan er uiteraard ook fraaie auto’s die juist geschikt zijn voor de wintermaanden. Dit zijn de SUV’s met vierwielaandrijving die goed tegen de sneeuw kunnen. Particulieren merken wellicht in de wintermaanden dat hun huidige auto toch niet goed bestemd is voor dit weer en neigen op die manier sneller naar een grote auto die daar wél tegen kan. Voor deze occasion werkt het principe andersom natuurlijk ook weer. In de zomer is er relatief weinig vraag naar zo’n auto, en dus betere aanbiedingen.

Suv Foto's - Download gratis afbeeldingen - Pixabay
Een SUV in de sneeuw

Koop dus een cabriolet in de wintermaanden (december).
Koop een SUV in de zomermaanden.

Eigenaren

In de wintertijd, rond de jaarwisseling, wisselen de auto statistisch gezien het minst van eigenaar (onderzoek gedaan door Autoscout24). Dit kan je ook een voordeel geven bij de aanschaf van je tweedehands eerste auto. Zoals ik eerder zei moeten de verkopers op dat moment ook van auto’s af. Dit geeft je meer onderhandelingsruimte en meer opties om de beste deal er uit te halen.

Geld te besteden

Een auto is en blijft een investering die vaak één van je grootste uitgaves zal zijn. Los van de barrels van 400 euro moet je een goed plan hebben hoe je aan het geld komt. Dit kost vaak een aantal jaren en een hoop discipline. Wanneer je eindelijk het bedrag bij elkaar hebt gespaard kun je dus het moment timen. Ik adviseer je dus niet meteen een auto te kopen als je eindelijk de financiële middelen hebt, maar af te wachten op de beste tijd om een auto te kopen; de wintermaanden.

Wil je meer weten over hoe je kan sparen voor je (eerste) auto? Dan kun je dit artikel lezen met allerlei tips en tricks om het geld bij elkaar te krijgen voor je fraaie bak.

Conclusie: Wat is de beste tijd om een auto te kopen?

Nu ik je een beeld heb kunnen geven over wat de beste tijd is om je auto te kopen wil ik je nog de opsomming geven. Het antwoord op de vraag wat het beste moment is om je auto te kopen zal ik je het volgende aanraden:

  • Wanneer je aan het eind van een kwartaal of seizoen bent heb je meer kans op kortingen, aanbiedingen en onderhandelingsruimte voor je auto.
  • Aan het eind van het jaar moeten autoverkopers van hun voorraden af
  • Cabrio’s koop je in de winter; de vraag is in deze periode het minst naar dit type auto.
  • Een SUV met vierwielaandrijving kun je het beste in de zomer aanschaffen
  • Rond de jaarwisseling wisselen de minste auto’s van eigenaar. In deze korte tijd heb je een nóg betere onderhandelingspositie.

Wil je nog meer weten over goedkope, betaalbare auto’s?
Dan kun je hier altijd nog meer artikelen lezen vol waardevolle informatie over je eerste auto!

LEESTIP: Hier lees je wat de leukste auto gadgets of accessoires zijn voor een goedkope prijs!

Eén antwoord op “Wat is de beste tijd om een auto te kopen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *