Op welke dingen moet je letten als je je eerste auto koopt?
Bij de aankoop van je eerste auto moet je vooral letten op de kilometerstand, bouwjaar, vermogen en verbruik van de auto. Voor auto’s die oud zijn moet je ook goed kijken naar roest, slijtage en onderhoud. Het gewicht, kosten en overige eigenschappen zijn verder erg van belang. Je moet bijvoorbeeld weten hoeveel vermogen je nodig hebt voor een stadsauto of familie auto om de gegevens goed te kunnen beoordelen. Zo krijg je resultaten over de kwaliteit en de huidige status van de auto. Uiteindelijk geven deze aspecten de beste prijs-kwaliteitsverhouding van auto’s.
Waar je naar kijkt bij de beste tweedehands auto’s
De eerste auto die je gaat kopen gaat waarschijnlijk geen superdure auto worden, terwijl het wel één van je grootste uitgaves zal zijn. Het is verstandig om goed te onderzoeken welke auto het meest geschikt is.
In dit artikel geef ik je tips om tot jouw perfecte tweedehands auto te komen. Ook geef ik je veel occasiontips met specifieke kenmerken van een auto waar je goed op moet letten. Vaak ga je veel te maken krijgen met kilometerstanden, bouwjaren, autogewichten, verbruik en nog veel meer.
Bij elke advertentie van een auto staan deze specificaties. De ene zijn extra belangrijk, de andere kun je zo goed als overheen lezen. We gaan aan de hand van een advertentie nauwkeurig alle dingen bij langs die nuttig zijn. In onderstaande afbeelding staat een voorbeeldadvertentie
Tip voor als je nog niet weet welke auto je wilt kopen: In dit artikel staan de 10 beste tweedehands auto’s onder de 4000 euro!
Dit is een voorbeeld van een advertentie op Autoscout24. Hier staan de 3 belangrijkste kenmerken al goed aangegeven. In dit geval is dit een 181.450km gereden auto uit 2004 met 116pk. Maar wat beteken deze gegevens? Die leg ik je in dit artikel uit.
Wat betekenen de kilometerstanden van een auto?
Voor elke auto is het verplicht om een ingebouwde kilometerstand te hebben. Deze kilometerstanden geven aan hoeveel kilometers de auto heeft gereden. Deze gegevens betekenen een aantal dingen voor je auto:
- Restwaarde
- Of een onderdeel aan vervanging toe is
Wanneer is een kilometerstand aan de hoge kant?
Ten eerste is het niet zo dat een auto met hoge kilometerstand meteen een ‘slechte’ auto is. Dit kan heel verschillend zijn in verband met de omstandigheden, zoals onderhoud.
Een auto van een particulier rijdt gemiddeld 15.000 km per jaar. Als je de totale leeftijd van een auto met dit getal vermenigvuldigt kun je zien of een auto relatief gezien veel kilometers heeft gereden.
In schema zie je precies wanneer een auto een ‘zwaar’ leven heeft gehad:
Leeftijd auto | ‘Hoge’ Kilometerstand |
10 jaar | 150.000 |
11 jaar | 165.000 |
12 jaar | 180.000 |
13 jaar | 195.000 |
14 jaar | 210.000 |
15 jaar | 225.000 |
16 jaar | 240.000 |
17 jaar | 255.000 |
18 jaar | 270.000 |
Nogmaals, het wil per definitie niet zeggen dat een auto afgeschreven is wanneer de auto een hoge kilometerstand heeft. Vraag altijd teller rapporten op bij interesse naar een auto. Dit geeft je goede inzichten in gereden kilometers.
Het bouwjaar van een auto
Het bouwjaar van een auto zegt vanzelfsprekend wanneer de auto gefabriceerd is. Het bouwjaar is één van de belangrijkste dingen van een auto. Het jaar van de bouw is vooral belangrijk bij de bepaling van de waarde van de auto.
Een vrouw die bijvoorbeeld een auto uit bouwjaar 2000 heeft, maar nog maar 40.000 kilometer gereden heeft, is veel minder waard dan een auto uit 2019 die 40.000 kilometers heeft afgelegd. Bij auto’s die bijvoorbeeld in 2000 zijn gebouwd kunnen vaker roest gevonden worden, reparaties nodig zijn en hebben vaak meer slijtage.
Net als bij kilometerstanden is het niet zo dat een auto meteen afgeschreven moet worden bij een oud bouwjaar. Wanneer een auto bijvoorbeeld al 20 jaar goed doorstaan, zal dit waarschijnlijk nog een aantal jaren kunnen volhouden.
Hoeveel PK heb je nodig om met het verkeer mee te kunnen?
Het verschilt per auto hoeveel PK je nodig hebt om goed met het verkeer mee te kunnen. Een stationwagen van meer dan 2000 kg heeft natuurlijk meer kracht nodig om vooruit te kunnen dan een kleine hatchback van 800kg. Om goed mee te kunnen komen geven verschillende fabrikanten aan dat je met een hatchback stadsauto zo’n 75pk nodig hebt, en met een stationwagen minimaal 150pk nodig hebt.
Het hangt dus erg af van de combinatie gewicht-pk verhouding, maar ook zeker de versnellingsbak heeft hier invloed op. Verder is het aantal koppel van een auto belangrijk; dit is de hoeveel kracht die de motor bij een aantal toerental zal produceren.
Dus: Bij het kijken van het aantal pk’s zijn de bijpassende factoren vooral belangrijk. Kijk dus goed naar gewicht, koppel en mogelijk aantal versnellingen.
Wil je weten hoe je kan sparen voor je eerste auto? Lees dan dit artikel hierover!
Overige eigenschappen
Naast de drie belangrijkste eigenschappen van een auto krijg je veel aanvullende informatie over de advertentie. In bovenstaand voorbeeld staat bijvoorbeeld nog:
- Ledig gewicht: Dit is het gewicht zonder iets in de auto. Dit gewicht bepaalt de hoogte van de belasting. In bovenstaand voorbeeld is dit 1.159 kg, wat voor je eerste auto nog acceptabel is.
- Brandstofverbruik: Dit geeft aan hoeveel brandstof de auto nodig heeft op 100 km in het voorbeeld. Dit wordt weergegeven in verbruik in stadsverkeer en buitenwegen. Het gemiddelde hiervan is een goede indicatie van het verbruik. 6,6 liter op 100 km is ook redelijk gemiddeld voor goedkopere auto’s.
- CO2-emissie is voor je eerste auto een gegeven die niet heel belangrijk is. mocht je dit wel erg belangrijk vinden voor je eerste auto, zal je waarschijnlijk een hoger budget moeten hebben.
Jouw perfecte eerste auto
Nu je weet wat de cijfers op de verschillende autosites betekenen, kun je beter beoordelen of een auto aantrekkelijk is. Keur dus een stadsauto niet meteen af omdat die ‘maar’ 75pk heeft, maar kijk ook naar de verhoudingen met gewichten en andere logische verbanden. Ik adviseer je ook om veel informatie op te vragen over potentiële auto’s. Jij bent immers de klant.
Wil je nog meer te weten komen over het kopen van je eerste auto? Lees dan hier >> nog meer artikelen over de grootste uitgave op jonge leeftijd: de aanschaf van je eerste auto.
Volg je ons al op Instagram?
5 Antwoorden op “Op welke dingen moet je letten als je je eerste auto koopt?”